Μισραχή 15
Θεσσαλονίκη
Τ. 2310812000
Facebook Page YouTube Page Google+ Page Στείλτε μας email
Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων 2023-24
Σπουδάστε Θέατρο σε ένα μοναδικό χώρο

Οι εγγραφές στα τμήματα ενηλίκων έχουν ξεκινήσει!

Σπουδάστε Θέατρο, ανοίξτε τους ορίζοντες σας και ζήστε τη χαρά της θεατρικής πράξης μέσα από μια ανεπανάληπτη εμπειρία που μπορεί να απογειώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας. Γνωρίστε το μαγικό κόσμο του θεάτρου μέσα από τη διαδικασία σπουδών που προσφέρει το Θέατρο Φλέμιγκ, με προσαρμοσμένα στις ανάγκες των καιρών μας, εξαιρετικά χαμηλά δίδακτρα. Ελάτε, να γνωρίσετε τον καλαίσθητο χώρο που διαθέτει το θέατρο και το ανθρώπινο δυναμικό του που έχει μακρά πορεία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Το Θέατρο είναι ανοικτό κάθε μέρα, από τις 5 το απόγευμα.
Καλή θεατρική χρονιά σε όλους όσους ασχολούνται με την Τέχνη του Θεάτρου!

Το Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου Φλέμιγκ δημιουργήθηκε από καλλιτεχνική ανησυχία, αγάπη για το Θέατρο και ανάγκη για μια εναλλακτική έκφραση. Στόχος του είναι να αποτελέσει πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας και να δώσει ώθηση για την ανάδειξη ταλέντων σε όλους τους τομείς της θεατρικής τέχνης... γιατί το θέαμα έχει άποψη.

Στο εργαστήρι του Θεάτρου Φλέμιγκ διδάσκουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες με ακαδημαϊκή μόρφωση και ειδικές γνώσεις σε κάθε διδασκόμενο μάθημα.

Διδάσκονται:

- Υποκριτική
- Ορθοφωνία
- Ιστορία θεάτρου
- Κινησιολογία
- Σκηνοθεσία
- Σκηνογραφία
- Θεατρικό τραγούδι
- Μιούζικαλ

Βασικό μέλημα του θεατρικού εργαστηρίου του Θεάτρου Φλέμιγκ είναι να κάνει τους μαθητές να αγαπήσουν το θέατρο, να ενεργοποιήσει τη φαντασία τους και κατ’ επέκταση τα εκφραστικά τους μέσα, να αποκαλύψει πτυχές της προσωπικότητάς τους που υπό κανονικές συνθήκες θα παρέμεναν κρυμμένες ή ανενεργές. Ακόμη, να τους ενθαρρύνει να απελευθερώσουν αδρανείς δυνάμεις που κρύβουν μέσα τους και να τους κάνει να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας.

Τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα με παιδαγωγικό τρόπο και η διδασκαλία πραγματοποιείται παράλληλα με συζήτηση των καθηγητών με τους μαθητές ώστε να κινητοποιείται η φαντασία και το σώμα τους. Πιστεύουμε σ’ αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία στο τέλος κάθε χρονιάς παρουσιάζονται από όλα τα τμήματα, εργαστηριακές παραστάσεις για το κοινό όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και το ταλέντο τους επί σκηνής και σε πολλές περιπτώσεις να το αναδείξουν.

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου Φλέμιγκ πριν έρθετε να μας γνωρίσετε από κοντά.

-Υπάρχει όριο ηλικίας για να εγγραφεί κανείς στο Εργαστήρι;


Το Εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες άνω των 18 ετών και δεν υπάρχει κανένας άλλος ηλικιακός περιορισμός . Η δημιουργία δεν έχει ηλικία…

-Μπορώ αν παρακολουθήσω το Εργαστήρι να γίνω ηθοποιός;

Θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς για ένα θέμα που στο θεατρικό χώρο τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη εκμετάλλευση –ιδίως των νέων ανθρώπων. Ας δούμε την πρακτική πλευρά του ζητήματος. Στην Ελλάδα έχει καταργηθεί με νόμο η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού (Νόμος 1158/1981, Κεφάλαιο Γ΄, Άρθρον 37, Παράγραφοι 1, 2). Αυτό σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε το θελήσει μπορεί να ανέβει στο σανίδι, για παράδειγμα ενός μικρού θιάσου, και να κολλήσει ένσημα ηθοποιού. Αν συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων έχει τη δυνατότητα να κάνει αίτηση και πολύ πιθανά να γίνει πλήρες μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που του εξασφαλίζει πρακτικά, τουλάχιστον τη συμμετοχή του σε ακροάσεις θιάσων που το απαιτούν και την ταυτότητα μέλους που του δίνει το δικαίωμα της ατέλειας (δεν πληρώνει εισιτήριο) στα θέατρα!

Άρα, μπορεί να συμβεί να γίνει “τυπικά” ηθοποιός κάποιος που τελείωσε ένα εργαστήρι με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε! Για να γίνει όμως κάποιος –ουσιαστικά- Ηθοποιός θα πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ προσωπικά, είτε σε δραματική σχολή, είτε σε Θεατρικό Εργαστήρι προκειμένου να αποκτήσει τις τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις που θα του επιτρέψουν να ερμηνεύσει αρτιότερα τους ρόλους του.

-Μπορώ να παίξω σε παραστάσεις που ανεβάζει το Θέατρο Φλέμιγκ;

Το Θέατρο Φλέμιγκ εκτός από εργαστήρι λειτουργεί και ως Θέατρο με παραστάσεις Κύριας και Παιδικής Σκηνής. Κάποιοι από τους ηθοποιούς που συμμετέχουν σε αυτές τις παραστάσεις προέρχονται από το θεατρικό εργαστήρι. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί το τριετές πρόγραμμα φοίτησης.

-Το Εργαστήρι δίνει πτυχίο στο τέλος της εκπαίδευσης;

Στο τέλος της τριετούς φοίτησης δίνεται βεβαίωση σπουδών.

-Μπορεί κάποιος χωρίς προηγούμενη εμπειρία με το θέατρο, να συμμετάσχει στο Εργαστήρι;

Ασφαλώς. Το Εργαστήρι είναι «ανοικτό» σε όλους.

-Αν δεν έχει κάποιος ταλέντο για να ακολουθήσει την καριέρα του ηθοποιού, μπορεί να εκπαιδευτεί στο Εργαστήρι;

Το ταλέντο είναι κάτι που αποκαλύπτεται μέσα από τη διαδικασία της σπουδής. Η γνώση του θεάτρου, ωστόσο, μας βοηθάει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν, δεν φιλοσοφούμε γιατί θέλουμε να γίνουμε εξυπνότεροι, γιατί θέλουμε να ξεχωρίσουμε από κανέναν, αλλά για να κάνουμε το βίο μας καλύτερο. Αυτό ακριβώς προσφέρει το Θέατρο.

-Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε έναν επαγγελματία και έναν ερασιτέχνη ηθοποιό;

Διαχωρισμός επαγγελματία και ερασιτέχνη δεν υπάρχει. Υπάρχουν οι άνθρωποι που κάνουν θέατρο και οι άνθρωποι που δεν κάνουν θέατρο. Και οι άνθρωποι που κάνουν θέατρο, είτε αμείβονται είτε όχι, θα συνεχίσουν να το κάνουν.

-Πρέπει ο σπουδαστής να «ενσωματωθεί» στην ομάδα και γιατί;

Η υποκριτική είναι μια απόλυτα βιωματική τέχνη. Ο τρόπος που δουλεύουμε στο εργαστήρι είναι ομαδικός. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις. Τα μαθήματα δεν επαναλαμβάνονται. Επομένως αν κάποιο μέλος δεν εναρμονίζεται με το σύνολο δημιουργεί προβλήματα στη λήψη της κοινής εμπειρίας και στη συνοχή της ομάδας εργασίας. Αντίθετα αν εναρμονισθεί προσθέτει στη δημιουργικότητα της ομάδας.

-Ποια μαθήματα διδάσκονται;

Στο Εργαστήρι διδάσκονται όλα τα πρακτικά μαθήματα που συνδέονται με την τέχνη της υποκριτικής (θεατρική έκφραση, δυναμική ομάδας, καλλιέργεια ρυθμού και κινητικών δεξιοτήτων, ασκήσεις φωνητικής, αυτοσχεδιασμός, υποκριτική) όχι ως αυτόνομες ενότητες αλλά ενσωματωμένα στη δομή του μαθήματος του κάθε καθηγητή.

-Χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία για την επιλογή στο Εργαστήρι;

Όχι. Δεν χρειάζεται κανενός είδους προετοιμασία, παρά μονάχα ειλικρίνεια και διαθεσιμότητα, για να επιλέξετε το Εργαστήρι και να επιλεγείτε από αυτό.

-Ποια είναι η διαδικασία της επιλογής;

Στο Εργαστήρι υπάρχει επιλογή για την εισαγωγή στο Βασικό Κύκλο Εκπαίδευσης κι έχει το χαρακτήρα της γνωριμίας. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να έρθει προσωπικά στο θέατρο, να μας γνωρίσει από κοντά για να τον πληροφορήσουμε σχετικά με τα μαθήματα, τις δράσεις και τη φιλοσοφία μας γύρω από το Θέατρο. Εμείς, από την πλευρά μας, μέσω της προσωπικής επαφής με τον ενδιαφερόμενο, προσπαθούμε να διερευνήσουμε πόσο σοβαρά και ουσιαστικά θέλει να μάθει θέατρο. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα αποχωρήσεων κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

-Θα γίνονται παραστάσεις στο Εργαστήρι;

Στο τέλος όλων των εκπαιδευτικών κύκλων γίνονται παρουσιάσεις – “παραστάσεις” με σκοπό την πρακτική εφαρμογή των εκπαιδευομένων ενώπιον επιλεγμένου -από τους ίδιους – κοινού. Ο χαρακτήρας αυτών των παρουσιάσεων είναι καθαρά εκπαιδευτικός και δεν αποτελεί αυτοσκοπό της εκπαίδευσής μας, ούτε καλλιτεχνικές προτάσεις του Θεάτρου Φλέμιγκ. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να παίξουμε με την επιθυμία και τα όνειρα των νέων ανθρώπων και δεν υποσχόμαστε κάτι ανάλογο. Αυτό που υποσχόμαστε είναι να ανοίξουμε ένα δρόμο για την υποκριτική και ο κάθε εκπαιδευόμενος θα αποφασίσει με ποιόν τρόπο θα τον ακολουθήσει. Και στο πλαίσιο αυτό, για τις κύριες παραγωγές μας χρησιμοποιούμε αποκλειστικά μαθητές και αποφοίτους μας.

-Μπορώ να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις των Δραματικών Σχολών (Εθνικό, Κρατικό κ.λ.π.);

Η παρακολούθηση κάποιων κύκλων εκπαίδευσής στο Εργαστήρι θα βοηθούσε σίγουρα κάποιο άτομο που θα ήθελε να δώσει εξετάσεις σε Δραματική Σχολή. Άλλωστε αρκετοί από τους μαθητές μας έχουν κάνει αντίστοιχη προετοιμασία στο Θέατρο μας με πολύ θετικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό, έχουμε δημιουργήσει ένα κατάλληλο πλάνο εκπαίδευσης και προετοιμασίας για όσους το επιθυμούν.

-Μπορώ να κάνω κάποιο δοκιμαστικό πριν προχωρήσω στην εγγραφή μου;

Ναι! Στην αρχή κάθε σεζόν προγραμματίζονται Δωρεάν Δοκιμαστικά για όλους τους ενδιαφερόμενους, σε μέρες και ώρες που ανακοινώνονται μέσα από τη σελίδα μας!

 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription
 • descriptiondescription

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύ κακό για ένα… καπέλο εποχής
του Άγγελου Κολοκοτρώνη

Δον Κιχώτης
το αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες για μικρά και μεγάλα παιδιά

Ο ζαβολιάρης πίθηκος
της Καρίνας Ιωαννίδου

Παιδικά Πάρτυ στο Θέατρο Φλέμιγκ!
Διασκέδαση, χαρά και ψυχαγωγία για τους μικρούς μας φίλους!

Εργαστήρι Παιδιών και Εφήβων 2023-24
Θεατρικό Παιχνίδι και Θεατρική Αγωγή